7 Nisan 2012 Cumartesi

Dünyanın en sessiz odası

Oldukça enterasan geldi bana. Çevremizdeki ses gürültüsünün farkında bile olmadığımız için aşağıdaki haberde bulunan garipliği algılayamıyoruz. İnsanın bedeninden gelen sesleri duyması normal gibi geliyor önce ama sadece o sesleri duymak bir süre sonra farklı etkiler yapacaktır mutlaka.

Kısa bir süreliğine denemek isterdim. Haberimiz aşağıda..


ABD’nin Minneapolis şehrindeki Orfield Laboratuvarlarında bulunan “Yankısız Oda” %99.99 oranında ses geçirmez yapısıyla dünyadaki en sessiz yer olma özelliğine sahip.
Kalın cam elyaf, iki kat yalıtılmış çelik duvarlar ve 30 santim kalınlığında betonla çevrilen odaya giren kişiler sessizlikten çok rahatsız oluyor ve halusinasyonlar görmeye başlıyor.
Laboratuvar yetkilisi Steven Orfield odayla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu odada en çok vakit geçiren kişi sadece 45 dakika oturabildi. Sessiz bir ortamda insanın kulakları ortama uyum sağlar. Oda sessizleştikçe siz de daha fala şey duymaya başlarsınız: kalp atışınızı, akciğerlerinizi, midenizden gelen sesleri.”

“Yankısız Oda”da oturan kişinin sesin kendisi olduğunu belirten Orfield sözlerine şöyle devam etti: “ Yürürken yaydığınız sesler sayesinde bulunduğunuz ortama uyum sağlarsınız. Bu odada takip edeceğiniz bir işaret yok. Denge kurmanızı sağlayan algılamanız zorlaştığı için de yarım saatten fazla kalmayı düşünüyorsanız odada mutlaka sandalyeye oturmak zorundasınız.”
Odaya giren kişilerin bir süre sonra halüsinasyon görmeye başladığını söyleyen Orfield Amerika’nın dört bir yanından şirketlerin odada bazı testler yapmak için geldiğini belirtirken özellikle NASA’nın astronotlarına uyguladığı “halüsinasyon testleri”nin burada gerçekleştiğini söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder